Hvilke løpetips gir man til en nybegynner?

Våre anbefalinger til løpere som definerer seg som nybegynnere innen løping, finner du under våre treningsprogram enten det er 10km eller program til et maraton.
Føler du at du begynner helt fra scratch anbefaler vi vårt 3-ukers-kom-igang-kurs, før du går videre med et av de andre programmene.
I denne artikkelen ser vi nærmere på hva du spesielt bør hensynta hvis du skal begynne løpetreningen for første gang - eller hvis det er en god stund siden sist du trente.
Så kan vi vel også si at rådene på mange måter også gjelder for de som har løpt en stund 😉
Start forsiktig!
Det som er spesielt - ja ganske rart egentlig - det er at de aller fleste som starter med løping starter å løpe altfor raskt. Så ønsker de å se fremgang fra en uke til neste uke. Ser man på fotball og håndball, kan man egentlig se fremgang fra en måned til neste måned? Trolig ikke - men man kan da ikke gi opp for dét 🙂
Derfor er det så gunstig og smart med et strukturert treningsprogram, spesielt når man kan sparre med en personlig trener underveis.
Så - til alle nybegynnere og til alle dere som kanskje er nysgjerrig på hva et treningsprogram og en coach har å si - nå kan dere få teste. Les dere opp, eller bli medlem hos oss i Løpetrening.no - velg mellom 50 ulike treningsprogram.
Er du ikke happy etter noen uker, så får du personlig hjelp til å ordne opp og sørge for at du kommer på rett vei igjen 🙂
Slik fungerer program for deg som ønsker fremgang
Et treningsprogram for nybegynnere, utrente eller deg som sliter - man bør ha fokus på å bygge vaner, tilvenning til trening og bygge mengden fra uke til uke.
Fartsøkter og intervalløkter bør flettes inn med forsikrighet etter hvert, men det er en fordel å ta det gradvis. Fordelen av å ta dette step by step er den opplevelsen du får underveis av å mestre noe!
Typisk - og særlig rett etter nyttår - starter mange treningen med et pang. Det samme gjelder kanskje også etter en lang og god sommerferie.
Mange ønsker å komme i gang, de er rett og slett motiverte.
Men for noen ender dette med: for høy intensitet på for mange av øktene, og man gaper kanskje over for mye og kjører kroppen nesten helt i senk.
Noe som for de fleste ender med motivasjonssvikt og/eller vondt her og der.
Spør du hvilken som helst PT med god faglig kunnskap om løpetrening, vil nok hun eller han oppfordre deg til å ta det rolig i starten.
Her det riktignok viktig å påpeke at rolig trening ikke er det samme som å trene sjelden. Vi i Løpetrening.no anbefaler f eks 3-4 økter pr uke også i treningsprogram for nybegynnere.
Tren heller rolig, kort og ofte, fremfor intensivt og sjelden.
Men så er det intensisteten i øktene, evnen til å trene i riktig pulssone og det å bygge mengde uten å la det gå på bekostning av fysikken; det er der vi skiller klinten fra hveten. Med andre ord; det er gjerne de som følger "oppskriften" som lykkes og får fremgang.
Slik blir du medlem hos Løpetrening.no
Vi kan gi deg en anbefaling på et treningsprogram som passer for det nivået du er på idag. Gå til denne siden og svar på noen enkle spørsmål. En av våre Online PT'er vil sende deg en anbefaling på et treningsprogram som du kan starte med. Når du er ferdig med et program, så løftes du til ditt neste nivå.
De fleste av våre medlemmer er med 1-3 år, de får veiledning, de tester seg ut og de opplever å få et mer strukturert program som gir dem fremgang.
Prøv vårt Introprogram over 3 uker. Passer for deg som følger deg utrent og vil prøve strukturert løpetrening med online PT-oppfølging.

80% rolig - 20% tempo
Man kan godt si at de første 3-10 ukene er en viktig fase med tanke på om du skal lykkes.
Det handler da om å få til en langvarig endring; altså om du skal lykkes med å etablere gode treningsvaner.
I disse ukene skal du la kroppen absorbere treningen. Se for deg følgende; du overtar en omplasseringshund. Hunden har stort sett vært innehund, veier 20kg for mye og har sjelden gått lengre turer.
Hva tenker du er lurt - tilvenne turene gradvis eller starte med 2-times turer i skog og mark med en gang? Nå er riktignok hunder ofte mer lettrente enn oss mennesker, men likevel tror jeg de fleste ville tatt dette gradvis.
Så hvorfor skal vi gjøre det annerledes med vår egen kropp?
Step-by-step er smart for nesten alle
Vi bør absolutt kjøre treningen på oss selv gradvis. Et treningsprogram for begynnere bør legge opp til flest mulig rolige treningsøkter de første ukene. Noen intensive økter kan flettes inn, men det skal gjøres på riktig tidspunkt og på en bærekraftig måte.
Du får utførlig forklaring og beskrivelse på hvordan slike økter med høyere tempo skal utføres i treningsprogrammene våre.
Beina og kroppen må få tid til å venne seg til treningen. Du har muskler, sener, hjerte og lunger som skal gjøre øvelser som kroppen kanskje ikke har hatt erfaring med på en god stund.
Du må være snill med egen kropp hvis den skal vare lenge, og forsøke å unngå overbelastning og skader!
Uansett hvor rolig du trener - du knuser alle som ligger hjemme i sofan!
Velg et realistisk treningsprogram
Det er stort sett bare du som kjenner deg selv best. Og på barneskolen lærte vi at ærlighet varer lengst. Vær ærlig med deg selv - følg realismen fremfor kortsiktige ambisjoner.
Ambisjoner er fint, og de er viktige. Men er ambisjonen egentlig oppnåelig innenfor den tidsfristen du har satt deg?
Går det å spørre seg selv om man først ønsker å forberede beina og kroppen godt - for deretter å gyve løs på målet sitt? Vi tenker at du garantert når målet ditt - og etter hvert nye mål - hvis du følger et faglig oppbygd treningsprogram som herder deg og utsetter kroppen for færrest mulig krasjlandinger, skader og liknende.
Vi hjelper deg med alt, hele veien 🙂
Er du usikker på din egen form og ditt eget nivå kan du ta en selvtest her. Er det lenge siden du har trent eller hvis du vet selv at du har problemer med å løpe langt bør du nok avvente halvmaraton og maraton. Start heller med et treningsprogram gjeldende 5 kilometer eller 10 kilometer - evt vårt Introprogram over 3 uker. Du velger det treningsprogrammet som passer best overens med din realistiske målsetting.
Ekstern lenke; Andreas blir intervjuet av Plusstid om det å starte med løpetrening som nybegynner.