Mental Trening for løpere

Går det å la tankene gjøre deg sterkere, mer utholdende og til syvende og sist forbedre din yteevne?
Ja, mener vi!
I hvert fall i overført betydning. En som aldri har trent kan ikke tenke seg til en utholdenhet som tilsvarer å løpe maraton på under 3 timer.
Men for oss handler mental trening i stor grad om å bli oppmerksom på egne tanker, og øve seg på å snu negative tanker. Negative tanker er et kjent fenomen når vi blir slitne. Uansett om vi løper, er på jobb eller generelt har hatt en lang og strevsom dag. Men det finnes mange måter å trene seg til å snu disse tankene til mer positive tanker.
La oss se på noen eksempler...
I dag orker jeg ikke treningsøkta
En kjent og «kjær» tanke. Hender det at du også kjenner deg ekstra sliten - og nærmest konkluderer med at kroppen ikke er i stand til å utføre dagens økt?
Er du syk? Hvis ikke er vanligvis kroppen i full stand til å ta til seg trening. Men man kan jo for eksempel se bort fra den treningsøkten det er lagt opp til i treningsprogrammet. Fokuser isteden på at du skal ta på deg joggesko, og komme ut av døren. Til tross for at du tenker at du eller kroppen rett og slett ikke orker.
Vi snakker igjen om tanker..
Det å tenke «jeg orker ikke trene i dag» er noe som dukker opp i hodet for alle løpere, uansett nivå. Stadig vekk.
Det som skiller de som likevel kommer seg ut – kontra de som dropper treningen; de har øvd på tanken «dette vil gjøre meg godt». For det er jo det som skjer. Om treningsøkten bare består av 15-20 minutters helt rolig jogg, og så gir du deg der. Da har du trent! Da har kroppen fått lov til å beholde treningsrytmen sin. Fordi du har klart og snu egen tanke. 🙂
Og – visste du at fysisk aktivitet gjerne fremmer positive tanker? Så den økta du tenker at du ikke orker, det er kanskje nettopp den som føles ekstra god i etterkant!

En lett og rolig økt på 15-20 minutter er bedre enn å droppe treningen helt. Og så føles det så godt etterpå!
Pulsen er mye høyere enn normalt – jeg må jo være syk, eller gjøre noe helt feil…?
Neida. Pulsen er stort sett stabil, og den samme i dag som i morgen mtp hva du gjør av aktiviteter, intensitetsnivå mv.
Men – så har du de utenforstående faktorene da. Kanskje sov du litt mindre forrige natt enn du vanligvis gjør? Kanskje har det vært en hektisk periode/dag på jobb? Kanskje du har gjort noe du vanligvis ikke gjør? Det er mye som kan stjele energien vår i løpet av en dag. Og spesielt når det er noe som ikke er en del av din «daglige rutine».
Har du gjort noe utenom det vanlige?
Tenk etter om det er noe som kan ha tatt mer energi enn vanlig i det siste? I så fall kan dette være årsaken til at pulsen er høyere enn vanlig. Og det er ikke farlig. Du kan fint justere farten / intensiteten – gå i steden for å løpe et lite stykke – for å få ned pulsen til der den skal ligge på dagens økt.
Igjen – mental trening handler ofte om å ta en tanke, analysere den – og erstatte den med en ny og positiv tanke. Ikke at det er positivt med hendelser som stjeler mye energi, men det er positivt å kunne se årsaker og sammenhenger. I dette tilfellet unormalt høy puls under en treningsøkt, som du selv kan justere ved å senke intensiteten på den aktuelle økten. Sannsynligvis er pulsen "normal" igjen på neste økt.
Formen føles dårlig – 3 uker før du skal løpe Sentrumsløpet
Spør deg selv; hvorfor føles det sånn? Hvis du for eksempel kan utelukke sykdom; kan du da isteden se på hva du har gjort av trening de siste ukene?
Det kan hjelpe å tenke tilbake på alle treningstimene, alle langturene, intervallene osv som ligger bak deg. Når gjennomførte du forrige testløp? Kanskje det heller ikke sto til forventningene. Men likevel - kanskje det er helt naturlig at formen føles «dårlig». Men – så er det ikke i dag du skal klare målet ditt heller.
I dette eksempelet – 3 uker før Sentrumsløpet
Det er nå du sakte, men sikkert skal starte taperingen. Altså sakte men sikkert «tune» inn øktene, slik at du slipper opp treningen mer og mer jevnt fordelt over de neste ukene. De siste dagene før løpet skal du nesten ikke trene i det hele tatt – i så fall kun 1-2 meget korte turer i pulssone 1. Det er DA formen kommer. Når du slipper opp. Formen skal være der på løpsdagen - den dagen Sentrumsløpet går av stabelen, ikke når du er midt i eller på slutten av en treningsperiode.
Så når du tenker at formen er dårlig, så er du kanskje akkurat der du skal være?
Mental Trening handler så altfor ofte om å snu egne tanker. Vi har 60.000 tanker ila et døgn, og noen mener at 85% er negative tanker. Da er det greit å vite at det kun er tanker. Som du selv kan snu ved å tenke nye faktabaserte tanker.

Noen forsøker å smile når de blir slitne - for på den måten fremkalle positive tanker.
Vi har alle negative tanker – men også evnen til å snu dem
For oss i Løpetrening.no sparrer vi mye med våre medlemmer. Det er mange «småbekymrede» løpere der ute. Av mange ulike årsaker. Men det handler så veldig ofte om å gi seg tid til å tenke. Ikke bare konstatere.
Mental trening for oss handler om å trene på å finne tanker som bygger deg opp når de negative tankene kommer. Og det kan være lurt å trene spesielt på dette på de øktene der du føler det går ordentlig bra. Det er da du er «i form» til å forberede deg på en negativ tanke. Du er på alerten, og kan raskt snu en eventuell negativ tanke hvis den skulle komme.
I det store og hele handler mental trening for oss om å øve seg på å snu tanker. Tenke alternativt. Hvis man klarer å sette av 15 minutter hver dag til å tenke at fra nå av – og de neste 15 minuttene – skal jeg være på alerten hvis det dukker opp negative tanker. Gjør det gjerne på jobb, på kontoret el.l. Der kan det ofte være spesielt morsomt med en sånn øvelse.. 🙂 Likevel kan slike øvelser fint overføres til din løpetrening. Klarer du å tenke mer positivt ellers - så klarer du det oftere også når du løper, blir sliten, føler at du må stoppe opp midt i treningsøkta osv.
Det handler om trening. Og trening gjør deg bedre.